1. BALKAN TURU
Avrasya Eğitimcileri Derneği olarak üyelerimize yönelik 16-23 Ağustos 2013 tarihleri arasında Yunanistan, Makedonya, Kosova ve Bulgaristan’ı kapsayan bir Balkan Turu düzenledik.
16 Ağustos’ta Ankara’dan otobüsle yola çıktık. Gece İpsala Sınır Kapısı’ndan geçmek suretiyle YUNANİSTAN’a giriş yaptık.
2.Gün: 17 Ağustos sabahında Kavala’ya yakın Anastasia’nın meşhur kurabiye Pastanesi’nde mola verdik. Sabah kahvaltısını burada yaptık. Kahvaltıdan sonra Kavala’ya doğru yola çıktık. Kavala’da Mehmet Ali Paşa’nın evi ile diğer tarihi yerleri gezdik. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaptırılan su kemerleri ile eskiden İbrahim Paşa Camisi olan Agios Nikolaos Kilisesini gördük ve limanda gezdik.
Daha sonra Selanik’e geçtik. Selanik’te Atatürk’ün evi ve diğer tarihi binaları gezdikten sonra sahilde yürüyüş yaptık. Limanda Kanuni döneminde yapılan Beyaz Kule dikkatimizi çekti. Daha sonra otele geçtik ve gece burada kaldık.
3.Gün: 18 Ağustos’ta kahvaltıdan sonra MAKEDONYA’ya hareket ettik. Önce Manastır’a vardık ve Atatürk’ün eğitim gördüğü, bugün müze olarak kullanılan Manastır Askeri İdadisi’ni gezdik. Manastır’da ana caddede tur attık. İlkokulda iken söylediğimiz Atatürk’ün çok sevdiği “Manastır’ın ortasında var bir havuz” diye başlayan türküdeki Manastır Havuzu’nu ve “Elveda Rumeli” dizisinin çekildiği çarşıyı gezdik. Manastır’dan sonra Resne Kasabası’ndan geçerken Resneli Niyazi Bey’in yaptırdığı Resne Sarayı’nı gördük ve Ohri’ye doğru yol çıktık.
Ohri’de şehir içinde panoramik bir tur attık. Gezimiz sırasında bir dükkâna girdik; burada bir gencin eski usul kâğıt üretimini gördük. Ayrıca, “Elveda Rumeli” dizisinde Kaymakamın evi olan konağı da gördük. Bu arada çarşı içinde inciden çeşitli eşyalar satan bir dükkândan hediyeler aldık. Tarihî yerleri gezdikten sonra dünyaca meşhur Ohri Gölü’ne su sağlayan kaynakta kayıkla bir gezinti yaptık. Tepedeki Manastıra çıktık. Gece Ohri Gölü kenarında bir otelde kaldık. Akşam yemeğinden sonra taksilerle şehir merkezine gittik. Tesadüf tarihi Çınar Meydanı’nda Ohri Festivali varmış. Türkiye’den de 3 folklor ekibi gelmiş. Oyunlarını sergilediler. Kendilerine tezahürat yaparak destek verdik ve otelimize döndük.
4.Gün: 19 Ağustos’ta kahvaltıdan sonra Makedonya’nın Üsküp şehrine geçmek üzere hareket ettik. Yolda Ohri Gölü’nden su çıkışının olduğu yere uğradık. Yol üzerinde şehirleri panoramik gezdik ve Harabati Baba Tekkesi (Sersem Ali Baba Dergâhı), iki kız kardeşin yaptırdığı Alaca Cami ile diğer yerleri gezdik. Üsküp’e vardık. Üsküp’te meşhur Türk Çarşısı, Osmanlı döneminden kalma camiler, hamamlar ve hanlar ile Üsküp Kalesi ve Vardar Nehri üzerindeki Taş Köprü ile meydanı gezdik ve meydana yapılan Büyük İskender ile babası II.Filip’in ve diğer bazı devlet adamlarının heykelleri ve yeni yapılan binalar gördük. Gece Üsküp’te kaldık.
5.Gün: 20 Ağustos’ta Makedonya’nın Kumanova Şehri üzerinden KOSOVA’ya geçtik ve yol güzergahındaki Sultan Murat Türbesi’ne uğradık. Türbede dua ettikten sonra aynı alan içindeki Türkevi’ni gezdik. Türkevi’nde camekanlar içinde Sultan Murat’ın resmi, çeşitli söz ve anlatımları ile Osmanlı askerlerini temsilen bal mumu heykellerin olduğu müzeyi gezdik.
Başkent Priştine’yi panoramik olarak otobüsle gezdikten sonra Türklerin yoğun olduğu Prizren’e geçtik. Prizren’de şehirde yürüyerek tarihi yerleri gezdik ve Sinan Cami yanındaki bir Türk çayevinde dinlendik. Burada -kendisiyle daha önce görüşüp randevu aldığımız- Kosova Türk Milletvekili Müferra Şinik ve eşi Gani Şinik’le arkadaşları buluşturduk ve sohbet ettik. Müferra hanım, sorular çerçevesinde Kosova ve Kosova Türkleri ile ilgili bilgiler aktardı. Daha sonra Belediye Başkanlığı’nı bir Türk’ün yaptığı Mamuşa’ya gittik ve küçük bir kasaba olan burayı gezdik. Gece Kosova’da kaldık.
6.Gün: 21 Ağustos’ta BULGARİSTAN’ın Başkenti Sofya’ya geçtik. Sofya’da şehir turu yaptık ve Banyabaşı Cami, Atatürk’ün Yeniçeri kıyafeti ile bulunduğu Balo Binası, Cumhurbaşkanlığı binası, Büyük Katedral gibi yerleri gezdik. Buradan Plevne’ye geçtik. Plevne Müdafası’nın yapıldığı alan ve Tarih Müzesi’ni gezdik. Gece Plevne’de kaldık.
7.Gün: 22 Ağustos’ta Plevne’de şehir turu yaptıktan sonra Karadeniz sahili boyunca şehirlere uğrayarak Varna’ya geldik ve burada mola verdik. Öğle yemeğini burada yedik ve mola süresi dolunca hareket ettik. Burgaz üzerinden Dereköy Sınır Kapısı’na geldik. Pasaport ve eşya kontrolünden sonra Türkiye’ye girdik.
8.Gün: 23 Ağustos’ta Kırklareli, İstanbul yolu ile sabah Ankara’ya geldik.




















