TARİHÇE

Uyanış

1991 yılında SSCB’nin dağılmasıyla birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan bağımsızlıklarını ilân ettiler. Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte 7 Bağımsız Türk Devleti, dünya arenasında yerini aldı.

Yine, Miladi 4-5.yüzyıllarda Orta Asya’dan Avrupa’ya akın eden ve tarihi süreçte birçok devlet kuran Hunlar, son devletleri olan Macaristan Cumhuriyeti ile köklerine döndüler.

Türk Dünyası’ndaki bu hareketlilik, farklı devletlerin bünyesindeki özerk cumhuriyetlerde ve bölgelerde yaşayan Türklerde büyük bir heyecan yarattı ve Türklük duygusu uyanmaya başladı.

Geçmişe Bakış

Türk Milliyetçileri olarak bizler; geçmişte “Dış Türkler”, “Esir Türkler” konusunu hep gündemde tutmuş ve çeşitli faaliyetler ve eylemlerle mücadelesini vermiştik. Karşılığında, bazı kesimler ve iktidarlar tarafından suçlanmış olsak da pes etmemiştik.

Ne zaman ki, beş bağımsız Türk devleti ortaya çıktı; bir tarafta sevinenler, diğer tarafta şok yaşayanlar oldu. Türkiye dışında da Türklerin olduğu gerçeğini gören Türk vatandaşları sevinç ve heyecan yanında şaşkınlık da yaşadılar.

Sadece -bu sonucu bekleyen- Türk Milliyetçileri, Türkçüler, Turancılar şaşırmadılar!..

Birliğe Doğru Atılan Adımlar

1992 yılından itibaren başlayan Türk Devlet Başkanlarının yıllık toplantılarında oluşan “kut”lu ortam, ortak birliğe doğru yürüdü ve “Türk Devletleri Teşkilatı (TDT)” kuruldu. Yürüyüş devam ediyor!..

Türk Birliği’ne katkı sağlamak amacıyla eğitimciler olarak bizler de bir çalışma içine girdik ve önce 2002 yılında “Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Derneği”ni kurduk.

Yaptığımız araştırmalar ve çeşitli vesilelerle yurt dışı ziyaretlerde yaptığımız gözlemlerimiz sonucu; sivil toplum kuruluşları (STK) alanında tüm üst kuruluşların Avrupa’da ya da Amerika’da olduğunu fark ettik. Ülkemizde uluslararası bir kuruluş olmadığı için sivil toplum kuruluşlarımız -ister iyi niyetle, isterse kötü niyetle- yurt dışındaki bu üst kuruluşlara üye olduklarını gördük.

Benzer uluslararası üst kuruluşların ülkemizde de olması gerektiğini düşünerek, 24-29 Aralık 2007 tarihleri arasında Türk devletlerinin ve çeşitli ülkelerdeki Türk topluluklarının temsilcileri ile İstanbul’da bir toplantı yaptık.

Ardından Gaspıralı İsmail Bey’in; “Dilde, fikirde, işte birlik” düsturu çerçevesinde, yurt dışından beş dernekle birlikte 2008 yılında “Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Federasyonu”nu oluşturduk.

Federasyonumuzun kuruluşu, T.C. İçişleri Bakanlığı’nın 02/09/2008 tarih ve B050DDB0000076/2879 sayılı oluru ile tamamlandı.

Federasyonumuzu oluşturan kuruluşlar şunlardır:

1- Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Derneği (Türkiye)

2- Azad Muallimler Birliği (Azerbaycan)

3- Türk Öğretmenler Derneği (Makedonya)

4- Türk Öğretmenler Derneği (Kosova)

5- Kırcaali Sivil Toplum Örgütleri Merkezi (Bulgaristan)

6- Türk-Tatar Öğretmenler Derneği (Romanya)

Bu 6 kuruluşun dışında;

7- Kırım Tatar Eğitimcileri Maarifçi Derneği (16/11/2008 tarihinde)

8- Irak Türkmen Öğretmenler Birliği (23/02/2009 tarihinde)

9- Kazakistan Dengi Dengine Kazak Derneği (08/04/2009 tarihinde)

10- KKTC Teknik Öğretmenler Derneği (05/04/2011 tarihinde) üye olmuşlardır.

Federasyonumuza, halen ülkemizden 1 ve yurt dışından 9 olmak üzere 10 dernek üyedir.

İlk Yönetim Kurulu

Federasyonumuzun kuruluşunun tamamlanmasıyla birlikte 15 Kasım 2008 tarihinde toplanan kurucular kurulu 1. Olağan Genel Kurula kadar federasyonu yönetecek yönetim kurulu üyelerini seçmişlerdir.

Yönetim Kurulu

Federasyon Başkanı   : Şuayip ÖZCAN

Federasyon Sekreteri  : Talip GEYLAN

Fed. Mali Sekreteri     : Yaşar YENİÇERİOĞLU

Fed. Yön. Krl. Üyesi  : Gemer MÜRŞÜDLÜ

Fed. Yön. Krl. Üyesi  : Vildan BORMAMBET

Denetleme Kurulu

Fed. Den. Krl. Başkanı: Gönül BAYRAKTAR

Fed. Den.Krl. Yazmanı: Dursun ERİKEL

Fed. Yön. Krl.Üyesi     : Müfera ŞİNİK

Scroll to Top